Meyve Ağaçlarında Gübreleme
Meyve ağaçları da toprak analizi yaptırılıp analiz sonucuna göre gübrelenmelidir. Meyve ağaçlarında genellikle 0-30,30- 60,60-90 cm derinlikten örnek almakla birlikte gerekli görülürse 90-120cm derinlikten de toprak örneği alınır. Tabi ki bu derinlikten toprak örneklerinin alınmasında kürek yeterli değildir. Bu örnekler çeşitli tipte burgularla alınabileceği gibi tarlada bu derinliklere kadar bir çukur (boy çukuru) kazılarak bu çukurun düzgün bir kenarından örnekler alınabilir.
GÜBRE UYGULAMA ZAMANI
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır. Yılın bu ilk gübrelemesinde Potasyumlu ve Fosforlu gübrelerin tamamı ile Azotlu gübrelerin yarısı verilmelidir. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise 2-3 ay sonra sulamadan hemen önce verilip tırmıkla hafifçe karıştırıldıktan sonra derhal sulanarak erimesi sağlanmalıdır.
GÜBRE UYGULAMA ŞEKLİ
Ağaç tacının altına (izdüşümüne) tacın büyüklüğüne göre gövdeden 1-3 m uzaklıkta açılacak daire şeklindeki 15-20 cm genişliğinde ve 15-20 cm derinliğindeki çukura fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamı verilerek çukur kapatılır. Fosforlu ve potasyumlu gübreler bu şekilde verildikten sonra her ağaca azotlu gübrenin yarısı gövdeden 50-60 cm uzaktaki daire şeklinde ki alan hariç olmak üzere, taç iz düşüm alanına serpilip tırmık veya çapa ile toprağa karıştırılır. Kalan Azotlu gübre ise aynı şekilde bir veya iki defada olmak üzere yaklaşık iki ay ara ile sulamalardan hemen önce verilip hemen arkasından sulama yapılmalıdır. Gübrelerin Halka Şeklinde Hendeklere Verilmesi Fosforlu ve gerekiyorsa Potasyumlu gübre erken ilkbaharda ağaç tacının altına (izdüşümüne) açılacak 15-20 cm genişlik ve 15-20 cm genişlikte daire şeklindeki hendeğe, verilerek üzeri toprakla örtülür. Gübrelerin Çukurlara Verilmesi Bu yöntem genellikle daha yaşlı ağaçlar için geçerlidir. Meyve ağacının taç izdüşümü esas alınarak 20-25 cm derinlikte ve m2'de 2-3 çukur olacak şekilde çukurlar açılmalıdır. Açılan bu çukurlara Fosforlu ve potasyumlu gübreler verilerek toprakla kapatılmalıdır.
Kaynak için tıklayınız